TomTom Multisporthorloge

In mijn vorige artikel over hardlopen en fietsen stond ie al stiekem op de foto: het TomTom Multisporthorloge. Sinds twee jaar loop en fiets ik nu met dit horloge en het is een gps-horloge voor hardlopen, fietsen en zwemmen. Het horloge is nog steeds verkrijgbaar en omdat ik er al zo lang mee loop, heb ik er inmiddels een goede indruk van. Ik kocht dit horloge in 2013, omdat ik zowel aan hardlopen als aan fietsen (wielrennen en mountainbiken) doe en ik al mijn sportactiviteiten met één apparaat wilde meten. Toen was het een van de eerste horloges waarmee dat kon. Het horloge bestaat uit een los klokje met een grote bedieningsknop die je in een los horlogebandje of in een fietshouder stopt en zijn bij het apparaat inbegrepen. Ook kun je een losse hartslagmeter en een cadanssensor erbij kopen.

tomtom

Hoe werkt het horloge?
Als je het horloge eenmaal hebt opgeladen en een account aangemaakt voor MySports (het systeem waarin je je activiteiten bijhoudt) dan zie je dat het horloge veel mogelijkheden heeft. De grote bedieningsknop kun je op de vier zijden gebruiken. Om te starten met een activiteit druk je naar rechts. Je ziet dan:
Rennen, Fietsen, Zwemmen, Loopband, Freestyle (voor een activiteit naar keuze, als je een keer gaat kajakken of wandelen bijvoorbeeld) en Stopwatch staan. Met de knop selecteer je de juiste activiteit en druk weer op rechts. Het horloge zoekt dan naar het gps-signaal, behalve bij de loopband, want dan maakt hij gebruik van een ingebouwde sensor (kun je kalibreren).

tomtom2

Per activiteit heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden:

  1. Je kunt ‘gewoon’ gaan lopen;
  2. Je kunt een bepaalde tijd of afstand instellen;
  3. Een intervaltraining voorprogrammeren: het horloge trilt dan bij de volgende ronde en geeft aan waar je je in de training bevindt;
  4. Rondes van een bepaalde tijd of afstand;
  5. Zones voor tempo, snelheid en hartslag: je geeft dan aan binnen welke grens je wilt lopen en het horloge trilt dan als je er boven of onderkomt. Dit is makkelijk voor tempotrainingen.
  6. Je kunt tegen jezelf racen: je selecteert dan een activiteit in je horloge of uploadt dit via MySports en dan kun je kijken of je sneller bent (of niet…).

Na afloop van je training koppel je het horloge uit zijn bandje of de fietshouder en plaats je hem in de bureaulader. Hij maakt dan vanzelf connectie met het MySports-programma en uploadt je laatste activiteit.

De TomTom in de bureaulader

De TomTom in de bureaulader

Ik heb de TomTom destijds gekocht, omdat ik met één apparaat al mijn activiteiten wilde meten. Bovendien moest het niet een enorm groot log horloge zijn, want ik heb vrij smalle polsen. Verder hoopte ik dat het een accuraat horloge zou zijn met weinig afwijking. Ik wilde ook graag mijn tempo en afstand kunnen bijhouden tijdens het hardlopen. En tot slot, een handig systeem waarin ik mijn activiteiten kon bijhouden. Helaas voldoet het TomTom Multisport-horloge niet helemaal aan mijn verwachtingen.

Pluspunten TomTom Multisport
Zoals bovenstaande omschrijving weergeeft is het een heel compleet horloge. Je kunt veel trainingen instellen en ook handmatig rondes/ laps bijhouden. Je moet wel een heel menu door en het is even puzzelen naar alle functies. Het horloge werkt wel heel intuïtief dus je hebt het systeem snel door. Wat ik erg praktisch vind, is het losse klokje waardoor ik hem bij het hardlopen om mijn pols heb en tijdens het fietsen op het stuur. Veel multisporthorloges hebben die mogelijkheid niet en moet je ook op de fiets het horloge om je pols dragen. De bureaulader is ook handig: je schuift het klokje erin en klaar. Hiervoor had ik een Garmin Forerunner 110 die met een knijpertje werkte. Je moest dat ding precies op de vier laadpuntjes plaatsen anders deed ie het niet.

Minpunten TomTom Multisport
Ondanks dat het een compleet horloge is met veel mogelijkheden, zitten er ook duidelijke nadelen aan.

Afwijking in afstand
Het is en blijft een gps-horloge en dat heeft als nadeel dat ie niet precies de weg volgt die jij gegaan bent. Dat is niet te voorkomen, maar de TomTom maakt er soms echt een potje van. Ik loop volgens hem dwars door gebouwen en snijdt hele hoeken af. Zolang je rechte wegen loopt of fietst gaat het goed, maar in het bos of bij een bochtig parkoers, mist ie heel wat meters/ kilometers. Terwijl de gps ook onder bomen het goed zou moeten doen. Soms heb ik zelfs een afwijking van 8-10% en dat vind ik veel te veel.

Software-update
TomTom updatet met enige regelmaat de software van zowel het horloge als van MySports. Die updates moet je goed bijhouden om het horloge goed te laten functioneren. Ik heb het gevoel alsof heel basale functies pas heel laat toegevoegd worden. In het begin toonde het horloge bijvoorbeeld de seconden niet tijdens activiteiten langer dan een uur. Het laatste half jaar is het systeem eindelijk op een redelijk niveau, maar de al maanden geleden beloofde automatische pauzeregistratie is er nog steeds niet.

Tempolopen
Je tempo tijdens het lopen of fietsen bijhouden is bijna niet te doen. Het horloge schakelt constant met zijn gps-signaal en daardoor fluctueert je snelheid enorm. Tijdens het fietsen heb ik eens een test gedaan en bij een gelijkmatig traptempo vloog de snelheid met stappen omhoog en omlaag met verschillen van meer dan 5 kilometer. Bij de loopbandfunctie heb je dat probleem minder doordat het horloge gebruikmaakt van zijn bewegingssensor. Maar dat heeft als nadeel dat je geen routekaartje hebt met waar je gelopen hebt. Ook moet je het horloge kalibreren en ik heb ook wel eens gehad dat ie daarna ‘op hol sloeg’ en enorm hoge snelheden aangaf.

MySports
MySports is een helder, overzichtelijk vormgegeven account waar al je activiteiten opgeslagen worden. Toch heeft het systeem wat mankementen. Met enige regelmaat gaat er iets mis bij het uploaden van een activiteit en belandt ie niet automatisch in je MySports-account. Je moet dan handmatig het bestand uploaden vanaf je computer. Soms lukt dat ook niet en moet je je een korte activiteit opstarten en dan je horloge weer in de bureaulader zetten. Geen ramp, maar het is wel irritant. Het horloge heeft ook Bluetooth waardoor je hem ook met de TomTom-app kunt gebruiken, maar die had zoveel kuren dat ik deze inmiddels van mijn iPhone heb verwijderd. Hij uploadde nooit automatisch mijn activiteiten of al mijn gegevens waren ineens weer uit de app verdwenen. Ik upload mijn activiteiten nu rechtstreeks op mijn computer, dan kan hij gelijk zijn batterij opladen. Bij vooraf ingestelde intervaltrainingen laat MySports alleen de gemiddelde snelheid per uur zien. Dat vind ik zelf niet handig, omdat ik in minuten per kilometer reken bij hardlopen.

Scheur
Mijn eerste horloge kreeg na een half jaar een scheur in zijn kast, terwijl ik er geen gekke dingen mee gedaan had. Ik heb hem toen teruggestuurd naar Coolblue en zij hebben hem doorgestuurd naar TomTom. Ik heb toen een vervangend klokje gekregen. Dit tweede exemplaar heb ik nu ruim een jaar en ziet er nog goed uit.

Het TomTom multisporthorloge in de fietshouder

Het TomTom multisporthorloge in de fietshouder

Conclusie
Ik ben dus niet bijzonder tevreden over dit sporthorloge. Vooral de afwijking in afstand en de enorme fluctuaties in snelheidsweergave vind ik vervelend. Het zou handig zijn als de gps samen zou werken met de ingebouwde sensor, zodat de rare afsnijdingen bij bochten gecorrigeerd worden. Ik betaalde er destijds €199 voor en voor dat geld had ik wel betere kwaliteit verwacht. Er zijn intussen betere horloges op de markt, zoals de Polar M400. Hier loopt Marco al een tijdje mee en hij zal er binnenkort verslag van doen.

Het TomTom Multisporthorloge kost nu €149 en is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue. Inmiddels is er ook een versie met ingebouwde hartslagmeter en er is ook een horloge alleen voor hardlopen.

Heb jij nog tips voor een goed sport- of hardloophorloge?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *