Speurtocht voor hardlopers: beweegrondjes in Amersfoort

Van 2009-2011 heb ik in Antwerpen gewoond en gestudeerd en natuurlijk heb ik daar ook veel hardgelopen. Ik maakte daar regelmatig gebruik van door de gemeente Antwerpen gemarkeerde hardlooproutes. Voor mij was dit de manier om mijn tijdelijke woonplaats te ontdekken. Sinds vorig jaar is ook de gemeente Amersfoort gestart met het uitzetten van hardlooproutes in de stad.

beweegrondje Meridiaan intro

Het begon voorzichtig met een rondje om de binnenstad. Op zich een mooie rondje, maar de markeringen waren klein, groen en stonden zo slecht aangegeven dat ik deze route nooit echt voltooid heb. Deze week liep ik terug naar huis en ineens waren er op de stoep in onze straat markeringen aangebracht. Blijkbaar is er geruisloos een nieuwe route toegevoegd. Even googelen leverde op dat deze ronde ‘Meridiaan’ heet en 2,3 kilometer lang/ kort is. De volgende dag heb ik nieuwsgierig als ik ben, het rondje gelopen.

Beweegrondjes

De gemeente Amersfoort noemt de routes ‘beweegrondjes’. Zelf vind ik het wat suf klinken en zou eerder gewoon voor (hard)looproutes hebben gekozen. Officieel start en eindigt de route op de “Orion’, maar ik ben gewoon vanuit huis gestart. De route loopt langs de binnenstad, de Koppel en de Eemhaven.

IMG_3719

Markeringen

Om de honderd meter staat de gelopen afstand en tussendoor staat de richting met witte driehoeken op de grond aangegeven. Een verbeterpunt ten opzichte van de eerste markering, want die was groen, klein en vooral niet zichtbaar. De markering is erg handig voor intervaltrainingen doordat je je makkelijk kunt richten op het volgende punt. Ook kun je checken of je horloge de afstand goed aangeeft of als je geen zin hebt in dure hardloophorloge, kun je makkelijk je rondje klokken met een simpele stopwatch. Dat maakt de route geschikt voor veel soorten lopers.

Wel opvallend vind ik dat de markeringen soms midden op straat staan, terwijl er ook een stoep is om op te lopen. Nu is dit niet de drukste weg van de stad, maar het is toch vreemd dat de gemeente je aanspoort om midden op de rijbaan te gaan hardlopen. Verder heb ik het begin- en eindpunt van de route niet gevonden. Ik heb de markering 0,1km gezien, maar geen start. Wellicht was ik nog te vroeg en worden deze nog geplaatst.

Inmiddels is het eerste beweegrondje rond de binnenstad ook voorzien van nieuwe markeringen. Ze worden uitgemeten met zo’n meetwiel en vervolgens in de grond gebrand. Ik vermoed dat de afstandsmarkeringen dan ook vrij nauwkeurig zijn.

collage beweegrondje

Route

De route Meridiaan loopt niet door de allermooiste buurt van Amersfoort. Ook loopt de route door straten en plekken waar ik zelf ’s avonds in ieder geval niet zou gaan hardlopen. De snelste hardlooproute is het niet: je slingert daarvoor teveel door de wijk. Ik had zelf het stuk langs de Meridiaan gemeden en eerder de Hooglandseweg-Zuid gepakt. Daar is meer ruimte om te lopen en je maakt veel minder bochten. Je loopt nu ook langs een plek met een aantal winkels en daar doen ook mensen hun boodschappen. De route langs de binnenstad is interessanter: deze loopt grotendeels door het plantsoen rond het centrum en is veel groener. Het nadeel van dit gebied is dat er veel (loslopende) honden zijn en daar door de gemeente Amersfoort helaas nauwelijks op wordt gecontroleerd.

Koppelpoort

Conclusie

De ‘beweegrondjes’ zijn leuke en laagdrempelige routes door de stad Amersfoort die voor veel type hardlopers geschikt zijn. Als je nieuw bent in de stad, is het een goede manier om Amersfoort beter te leren kennen. En als je er al langer woont, wellicht om je trainingsroutine eens te doorbreken, met hardlopen te beginnen of voor intervallen. Het enige wat ik me afvraag is of de routes getest worden door ‘echte’ hardlopers omdat de weg niet altijd even veilig en logisch is. Toch moet ik de gemeente Amersfoort een compliment geven dat ze hardlopen op deze manier toegankelijk maken voor een groot publiek. Het is niet het meest originele, maar wel een heel effectief idee!

Wil je ook eens deze route lopen? Kijk dan voor meer informatie op de website van de gemeente Amersfoort.

RelatedPost

One Reply to “Speurtocht voor hardlopers: beweegrondjes in Amersfoort”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *