Saucony Stride Lab

Vorige week was het Saucony Stride Lab bij Run2Day in Amersfoort. Aangezien ik nieuwsgierig was naar deze loopanalyse heb ik mij opgegeven. Ik loop nu 9 jaar en ben al een paar keer deskundig geholpen in verschillende speciaalzaken, maar toch kwamen er verrassende punten uit deze analyse.

Foto van Rob (Run2Day Amersfoort)

Foto van Rob (Run2Day Amersfoort)

De analyse duurt bijna een uur. Het unieke van deze analyse is dat er 3 high-speed camera’s worden gebruikt waarmee van er zowel van achteren, voren als vanaf de zijkant opnames worden gemaakt. Hierdoor kun je veel meer zaken beoordelen, zoals de heup en de rotatie van de knie bij zowel een rustige duurloop als een pittig tempo.  Nu heb ik er in Amersfoort maar 2 camera’s gezien die zowel van achteren als vanaf de zijkant opnames maakten, maar desondanks was er een uitvoerige analyse door Vincent Harder van Saucony mogelijk van mijn loopbeweging.

Ik weet al jaren dat ik zwakke enkels heb en dat ik bij het hardlopen vaak een beetje te veel doorzak; oftewel ik overproneer. Daarom loop ik al jaren op stabiele schoenen. Om een eerlijk beeld te krijgen kreeg ik neutrale schoenen van uiteraard Saucony (de Triumph). Deze schoenen zitten overigens heerlijk en geven veel demping. Na een korte warming-up op de loopband, loop je een paar minuten in je rustige duurlooptempo en tot slot in je 5 kilometer- of intervaltempo.

Hierna wordt uitgebreid de tijd genomen om de beelden te bekijken en je loopstijl stap voor stap te analyseren. Ben je een haklander of niet? Zakken je heupen door, hoe roteren je knieen, hoe groot zijn je passen, etc etc. Zeer nuttig allemaal en ook details die ik nog niet eerder had bekeken. Bij mij kwamen de volgende punten naar voren:
– Mijn heupen zakken door bij de landing; dit kan ik verbeteren door bv mijn core meer te trainen (planken!)
– Mijn knieen zijn mooi stabiel, al is bij mijn linkerknie een hele kleine beweging naar buiten te zien
– Ik land nog net op mijn hak, maar wel bijna onder mijn lichaam waardoor mijn lichaam de klap van de landing mooi opvangt
– Mijn enkels zakten bijna niet door op deze neutrale schoen! Dit was voor mij een hele grote verrassing. Voordeel hiervan is dat ik nu voor korte (tempo-)trainingen of wedstrijden een lichtere schoen kan kiezen en niet altijd direct de hoek met neutrale schoenen links hoef te laten liggen.

Beelden vanaf de zijkant bij rustig en snel tempo

Beelden vanaf de zijkant bij rustig en snel tempo

Kortom, heel veel details van je loopstijl waar je echt iets mee kunt. Dat is ook wel de reden van het Stride Lab: mensen duidelijk maken dat je loopstijl niet elke dag en elke training hetzelfde is en daardoor ook je behoefte aan het type schoen kan verschillen. Doordat je de beelden van zowel de achter- als de zijkant ziet, kun je het zelf ook goed zien. Daarbij gaf Vincent ook heel veel extra informatie en ook nuttige tips voor de training.

Conclusie:
Dit is echt een aanrader. Dus als er een Saucony Stride Lab bij je in de buurt komt: GAAN!

Voor meer informatie kun je op de site van Saucony terecht. Hier vindt je ook de agenda van de Stride Labs en kun je je meteen opgeven. De analyse is geheel gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *