Hardlopen in Amersfoort #1 Soesterduinen

Van de tien jaar dat ik in Amersfoort woon, loop ik er zeven hard. Inmiddels ken ik veel geschikte plekken om mijn favoriete hobby te beoefenen. Het voordeel van Amersfoort is dat de stad omringd wordt door bossen en polder. Of je nu van een weids landschap houdt of van bos, het is er allemaal. Vandaag deel ik de eerste van mijn favoriete plekken met jullie: de Soesterduinen.

HardlopenAfoort

De Soesterduinen is mijn lievelingsplek om te hardlopen. Het is er gewoon altijd mooi, ongeacht de weersomstandigheden. Het gebied bestaat uit aan aantal zandverstuivingen met daaromheen (naald)bos en heide. Je kunt einden over zandpaden afleggen, maar ook kiezen voor harde fietspaden en zelfs asfalt. Je kunt er heel vlak lopen, maar ook over de korte, pittige heuveltjes rondom de zandverstuivingen. In het gebied rondom de bosvijver (Birkhoven) en aan de Lange Duinen mogen honden (helaas) loslopen. In het overige deel niet, maar ik mijd meestal het pad achter het olifantenverblijf van Dierenpark Amersfoort. Want in de praktijk lopen daar veel honden los en heb ik al eens een vervelende aanvaring gehad.
Het gebied ten zuiden van de Soesterduinen heet de Vlasakkers en dat is militair gebied. Als er geen legeroefeningen zijn, kun je daar ook lopen. De paden zijn hier wel vrij mul en met veel heuvels.

IMG_1738

De zandverstuivingen van de Soesterduinen

Waar start je

Soesterduinen
Zelf loop ik vanuit huis naar dit gebied, maar je kunt er ook met de auto komen. Aan de Soesterbergsestraat/ N413 is een parkeerplaats aan de overzijde van Openluchttheater Cabrio. Je bent dan heel centraal in het gebied. Aan de kant van de parkeerplaats liggen de Korte Duinen en aan de overkant de Lange Duinen. Aan het begin van deze laatste vind je zelfs een good old trimbaan! Je kunt ook in Amersfoort starten in de buurt van Dierenpark Amersfoort. In het gebied kun je heel veel routes verzinnen, want het natuurgebied is behoorlijk uitgestrekt en er zijn veel paden. Ik geef je drie routesuggesties.

IMG_1689

Route 1: vijf kilometer langs de zandverstuivingen

Bij deze route start je vanaf de parkeerplaats en loop je langs de twee zandverstuivingen van de Korte Duinen. Zo krijg je een korte, maar goede indruk van het gebied.

Route 2 zes kilometer langs de Lange Duinen

Voor deze route steek je de weg over en loop je langs de grootste zandverstuiving: de Lange Duinen.

Route 3: starten vanuit Amersfoort

Hieronder geef ik je een optie als je vanuit Amersfoort start. Het is een korte ronde langs een van de zandverstuivingen van de Korte Duinen.

Combineren van de routes

De routes zijn gemakkelijk met elkaar te combineren. Route 1 en 2 bijvoorbeeld maken samen een ronde van zo’n elf kilometer en je kunt er nog een gedeelte van route drie aan vast knopen als je meer kilometers wilt maken. Ook als je vanuit Amersfoort start, kun je makkelijk de twee delen met elkaar combineren.

Soesterduinen2

Als je wat wilt eten/ drinken

Aan de N413 ligt ter hoogte van de spoorwegovergang een kiosk waar je water, koffie of thee kunt kopen. Iets verderop ligt restaurant Soester Duinen dat ook een groot terras heeft.

Hopelijk heb ik jullie enthousiast gemaakt voor dit mooie gebied met deze routesuggesties.

Veel hardloopplezier!

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *