Hardlooproute: Kaapse Bossen bij Doorn

Via social media werd ik gewezen op een boekje met hardlooproutes van Natuurmonumenten. Deze boekjes zijn online gratis verkrijgbaar en gaan per regio. In mijn geval werd het dus de editie voor Noord-Holland en Utrecht met daarin 5 routes van 8 tot maar liefst 19 kilometer. Hardlopen in de natuur Natuurmonumenten

Voor deze review heb ik het rondje van 9,1 kilometer in de Kaapse Bossen uitgeprobeerd.

Parkeren
Mocht je van iets verder moeten komen, dan zijn er voldoende mogelijkheden om je auto te parkeren. Zelf parkeerde ik de auto bij Chalet Helenaheuvel, maar ook langs de N225 zijn er meerdere mogelijkheden.Startpunt Chalet Helenaheuvel

Markeringen
De route staat duidelijk aangegeven met bordjes. In dit geval gaat het om de blauwe route De routebordjes (Hoogtepunten geheten).
Bij mijn beginpunt staat aangegeven dat het rondje 12 kilometer zou zijn, terwijl het volgens het gidsje om 9,1 kilometer gaat. Volgens mijn eigen meting klopt het boekje, maar het is wel verwarrend. Op slechts enkele plekken mis je een paaltje, maar dan mag je er vanuit gaan dat je rechtdoor moet.

De route
Volgens de gids loop je over kronkelige bospaden, historische kerkepaden en statige beukenlanen. Mijn indruk is dat je vooral over kronkelige bospaden loopt. Je moet onderweg goed opletten, want eigenlijk bestaat een groot deel van het parkoers over ongelijke paden door broomstronken, mul zand of modder en plassen die de route versperren. En het is bijna nergens vlak. Er zitten paar pittige klimmetjes in. Alles bij elkaar maakt dit de route toch ook wel zwaar. Daardoor had ik zelf soms te weinig oog voor de mooie omgeving, maar ik ben vanwege zwakke enkels ook niet een crosser. In de buurt van parkeerplaatsen is het wat drukker, helaas ook met loslopende honden. Je passeert onderweg 2 keer een drukke weg (N225), dus ook daar moet je even opletten.

Veel plassen

Oordeel
Het is een heel mooi gebied, maar zelf vond ik het geschikter voor een mooie wandeling met aan het eind een hapje en drankje op het terras bij Chalet Helenaheuvel. Hou je van crossen, dan is dit een heel mooi rondje met veel afwisseling.

Let op: vergeet niet om na afloop jezelf goed te controleren op teken!

Uitkijktoren de Kaap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *