Hardloopapptest deel 1: Runkeeper

Aanvulling op dit artikel: de Noorse consumentenbond Forbrukerrådet heeft onderzoek gedaan naar 21 populaire hardloopapps. Daaruit bleek dat de apps het niet zo nauw nemen met de privacy: ze verzamelen data over locaties, maar ook over je gezondheid (zelfs al sluit je de app helemaal af) en verkopen deze door. Wees je hiervan bewust als je met Runkeeper loopt. Het is een gratis app met veel mogelijkheden, maar je betaalt dus met je persoonlijke gegevens. Meer informatie vind je op de website van Nieuwsuur.

Hardlopen met je smartphone is bijna niet meer weg te denken. Er zijn talloze apps waarmee je je snelheid en afstand kunt meten. Maar welke zijn nu echt goed? En kunnen ze een hardloophorloge vervangen? De Runninglovers deden een test met de bekendste hardloopapps. We geven ze scores op nauwkeurigheid, gebruiksgemak en mogelijkheden binnen de gratis versie en vergelijken ze met de Polar m400.

runkeeper

Vandaag lees je deel 1 van de test met de app Runkeeper.

Eerste indruk

Runkeeper is een fris en helder ogende app met behoorlijk veel mogelijkheden. Je moet eerst een account aanmaken waarbij je e-mailadres opgeeft plus gewicht, lengte en geslacht. Vanuit de app kun je je spotify of iTunes muziekbibliotheek bedienen. Je kunt doelen aangeven, zoals een wedstrijd, een bepaalde afstand of trainingsfrequentie. Ook zijn er samengestelde programma’s voor bijvoorbeeld een halve marathon of 10 kilometer onder 65 minuten. Er zit voor ieder niveau wel wat bij.

De test

Ik test de app tijdens een kort duurloopje van ongeveer een half uur. Vanuit de app start je ook je muziek op, in mijn geval mijn Spotify-account. Dat werkt erg handig. Tijdens het lopen informeert Runkeeper je over de gelopen afstand en de gemiddelde snelheid. Ik kom er daardoor na vijf minuten achter dat de instellingen blijkbaar automatisch op mijlen staan. Dat is minder handig. Let er dus op dat voordat je gaat lopen je alles in het juiste metrische stelsel zet. Ook de overige informatie zou ik vooraf even checken, want als ik mijn persoonlijke  informatie bekijk en wil aanpassen, blijft bij gewicht de instelling hardnekkig op lbs staan. Uiteindelijk reken ik het maar om, want telkens als ik kilogram aantik, verspringt de boel weer. Waarschijnlijk is dit een bug in de app en hopelijk wordt dit snel weer hersteld. Het vreemde is dat ik bij het installeren van de app deze gegevens al heb opgegeven, maar blijkbaar is er bij een update iets niet helemaal goed gegaan. Let er overigens ook op dat al je trainingen default op openbaar staan. Wil je dat niet, dan kun je dit wijzigen.
Verder werkt de informatieoverdracht via de hoofdtelefoon prima. Het lijkt mij vooral erg prettig bij een lange duurloop. Zo kun je op gevoel lopen zonder de hele tijd je horloge te checken. Ook is een armband niet nodig en kun je je telefoon gewoon in je zak of flipbelt stoppen.

GPS

Tegelijkertijd heb ik mijn Polar m400 aangezet voor een vergelijking. Tussen Runkeeper en mijn Polar zit 400 meter verschil. Nu heeft mijn Polar de neiging om bochten enorm af te snijden. Maar de gps van mijn iPhone zwabbert ook behoorlijk heen en weer. Mijn gevoel zegt dat mijn iPhone iets nauwkeuriger is wat betreft de afstand, maar de waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Hoe precies de afstand gemeten wordt, is dus wel afhankelijk van de kwaliteit van de gps op je telefoon.

2016-04-28 14.15.11

Eindoordeel

Runkeeper is een heel complete hardloopapp. Vooral voor (lange) duurlopen is hij erg geschikt, omdat je de informatie via je hoofdtelefoon krijgt. Ook als je graag via een vast schema werkt, is de app heel handig. Voor alle niveaus, doelen en afstanden zijn er trainingsschema’s. Ook kun je zelf een schema of doel instellen. Echte intervaltrainingen zijn niet mogelijk, omdat je geen rondes kunt klokken. Runkeeper is een aardig alternatief voor als je geen hardloophorloge wilt/ kunt aanschaffen of voor lange trainingen waarbij je niet telkens op je horloge wilt kijken.

Pluspunten

 • complete app met heel veel trainingsmogelijkheden;
 • informatie wordt via hoofdtelefoon doorgegeven;
 • muziek bedienen via app;
 • je kunt een hartslagmeter koppelen;
 • geen reclame

Minpunten

 • metrisch stelsel en taal default op mijlen en Engels (wel aan te passen, maar even op letten voordat je gaat trainen);
 • bug in kg/lbs bij gewicht;
 • geen handmatige ronden mogelijk voor bijvoorbeeld intervaltraining;
 • de instellingen vooraf goed controleren en invullen vooral je persoonlijke gegevens en of je je trainingen wilt delen;
 • je moet een hoofdtelefoon dragen voor de informatie;
 • streamingdiensten zoals Apple Music en Deezer worden (nog) niet ondersteund;

Nauwkeurig ***
Gebruiksgemak ***
Mogelijkheden *****

Account: ja
Betaalde versie aanwezig: ja, je betaalt €39,99 per jaar voor Runkeeper Go. Hiermee kun je onder andere je voortgang bijhouden en krijg je persoonlijke begeleiding.

Runkeeper is er voor iPhone en Android.

2 Replies to “Hardloopapptest deel 1: Runkeeper”

 1. Ik loop altijd met Runkeeper. Eerste keer alles goed ingesteld. Geen enkel probleem met de km’s en mijn gewicht en lengte enzo. Gebruik ook geen muziek en daarom ook geen koptelefoon nodig wordt gewoon luidruchtig geïnformeerd😀Kortom zou niet meer anders willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *