Halve van Nijkerk 2016

Afgelopen zaterdag werd voor de 3e keer de Halve van Nijkerk georganiseerd. In 2013 begonnen als evenement tijdens de viering van het 600 jarige bestaan van Nijkerk. Gezien het succes daarvan is vorig jaar besloten om dit een jaarlijks vervolg te geven. Er zijn verschillende afstanden; een kidsrun van 1,2 tot 2 kilometer en voor volwassenen zijn er naast de halve marathon ook wedstrijden over 5 en 10 kilometer.

Halve van Nijkerk

 

Zelf besloot ik mee te doen aan de kortste afstand.

Vooraf

Het inschrijven kan alleen via internet tot de avond voor de wedstrijd. Altijd fijn als je op het laatste moment kunt beslissen om mee te doen. Je kunt je hier helaas niet meer op de dag zelf inschrijven.  En je moet je startnummer vooraf opzoeken en onthouden, want alleen op basis daarvan kun je je startnummer ophalen. Een ander verschil met andere regionale wedstrijden zit in de starttijden van de wedstrijden: de 5 kilometer begint om kwart voor 6, terwijl de 10 km en halve marathon nog een half uur later starten. Voor een avondmens zoals ik een absoluut voordeel, maar ik vermoed dat veel andere lopers dit anders zullen zien.

Het was zaterdag nogal onstuimig weer; harde windvlagen, soms zon, maar soms ook een pittig hagelbuitje. En helaas begon het 20 minuten voor de start van de wedstrijd te hagelen. Om niet kletsnat te beginnen heb ik mijn warming-up maar uitgesteld. Maar aangezien het pas een paar minuten voor de start wat droger werd, bestond mijn warming-up uiteindelijk uit niet meer dan een beetje huppelend richting startvak. De wedstrijdleider gaf aan dat de snelste lopers vooraan mochten starten, maar ik gaf de voorkeur aan een positie onder de startboog, omdat het opnieuw begon te hagelen. Gelukkig werd het na het startschot al vrij snel droog, waardoor we van de regen of hagel geen last meer van hadden. Blijkbaar had iedereen het wel koud gekregen want de voorste groep ging er als een speer vandoor. Na 1 kilometer kwam ik na 3.47 (!) door en ik liep zeker niet helemaal vooraan.

Parkoers

Eindsprint Halve van Nijkerk

Bron: Harry van ’t Veld

De route loopt veel over (en door de regen nogal natte) klinkers en fietspaden door het centrum en twee woonwijken van Nijkerk. Daarnaast is het vrij bochtig en ondanks de vele vrijwilligers niet altijd overal even duidelijk waar je heen moest, zodat je niet altijd de ideale lijn kunt lopen. Dat maakt het parkoers niet supersnel. Op een tunneltje onder de weg na, die je wel 2 keer tegenkomt, is het verder wel supervlak.

Zelf weet ik tot ongeveer een kilometer voor de finish mijn tempo goed vast te houden, waardoor ik een flink aantal van de (te) snelle starters kan inhalen. Helaas is de wind tegen in de laatste kilometer, wat die toch al zware laatste loodjes extra pittig maken. En als ik het plein oploop waar de finish is, zie ik de klok op 19.56 staan en doortikken. Ondanks een mooie maar korte eindsprint kom ik een paar seconden tekort om voor het eerst van mijn leven onder de 20 minuten te duiken. Desondanks heb ik heerlijk gelopen en ben ik heel blij met mijn nieuwe PR. De eindtijden zijn op internet ongeveer live te volgen, dus ik hoef niet lang te wachten op de officiele uitslag: 20.04 en eerste in mijn leeftijdscategorie. Na het virtuele podium van een maand geleden (tijdens de Veluwepoortloop), nu dus voor het eerst 1e in mijn categorie in een hardloopwedstrijdje :-).

Halve van Nijkerk: finish 5 kilometerConclusie

  • Leuke, kleinschalige en goed georganiseerde wedstrijd
  • Fijn om eens in de avonduren te kunnen lopen
  • Live tussen- en eindtijden op internet
  • Het parkoers zou iets minder bochten mogen hebben
  • Prima natuurlijk om met een hele mooie auto van de sponsor achter de laatste lopers aan te rijden, maar wel jammer als je die net tegenkomt op het smalste deel van het parkoers (in het tunneltje)…
  • Hopen dat ze volgend jaar iets meer geluk met het weer hebben: dit aangezien mijn eerste plaats rechtgeeft op een startplek in de editie van 2017!

 

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *