Dry needling

Nadat ik in Berlijn uit de marathon gestapt was, bleef de pijn in mijn rug doorzeuren. Dinsdag heb ik voor het eerst weer hardgelopen, een ronde van 10 kilometer. Het eerste stuk ging aardig goed, maar na zes kilometer werd de pijn weer vervelend. De fysiotherapeut Dannis van der Berg van Holland Runner vertelde me dat dry needling wel iets voor mijn klacht zou zijn. Helaas zit zijn praktijk iets te ver weg vanaf Amersfoort, maar de fysiotherapiepraktijk Fyzie in Amersfoort biedt het ook aan. Ik maakte daar een afspraak en ik vertel je over mijn ervaring. De naald op de foto is gelukkig niet de naald die de fysiotherapeut voor de behandeling gebruikt šŸ™‚

dry needling

Wat is dry needling?
Dry needling lijkt op acupunctuur en de fysiotherapeut gebruikt ook dezelfde naalden. Alleen blijven de naaldjes niet voor langere tijd in je lichaam en krijg je maar 1 naaldje tegelijk in je lijf. Ze worden kort in je spier geprikt op de triggerpoints: de plekken waar je vast zit en die klachten veroorzaken. Acupunctuur is op een ander principe gebaseerd en behalve de naalden zijn er verder geen overeenkomsten.

De behandeling
Na onderzoek van mijn rug en bekken bleek dat het probleem in het SI-gewricht zit plus de wervels daarboven. De fysiotherapeut heeft de eerste keer dry needling in mijn bil- en rugspieren toegepast. Ik verwachtte dat ik kleine korte prikjes zou krijgen, maar dat was niet het geval. Ze heeft slechts op twee plekken geprikt en de naald bleef een paar seconden zitten om zijn werk te doen. Van het naaldje zelf voel je niets, van zijn uitwerking des te meer. Je spier reageert op het naaldje door zich kort aan te spannen. Dat is een heel apart en niet zo prettig gevoel. Ik vond het lijken op een combinatie van een verdoving van de tandarts en een flinke blauwe plek. Laat ik het zo zeggen: er zijn ontspannender behandelingen šŸ™‚Ā  Na de prik houd je dat beurse en dove gevoel en daarna zou je effect moeten merken. Je moet veel water drinken om de afvalstoffen die je lichaam afstoot als gevolg van de behandeling af te voeren.

Na de behandeling bleef dat rare gevoel bij mij nog zeker anderhalve dag aanhouden. Ik merkte wel dat ik al snel soepeler kon bewegen. Op donderdag en zondag heb ik respectievelijk 5 en 10 kilometer hardgelopen en dat ging best goed. Wel beweegt mijn rechterbeen nog iets te veel naar binnen, maar ik heb fijn gelopen en de klachten werden ook niet erger na afloop. Inmiddels heb ik een tweede afspraak gehad en mijn rug voelde al een stuk soepeler aan. Dit keer heeft ze mijn triggerpoints alleen gemasseerd, omdat ze vrij gevoelig waren. Die plekken zijn nog steeds niet helemaal pijnvrij.

Conclusie
Ondanks de pijnlijke ervaring geloof ik wel dat de naaldjes de spieren in mijn rug goed behandeld hebben. Mijn onderrug voelt nog niet helemaal prettig, maar ik kan weer rugpijnvrij hardlopen en verwacht dat ik binnenkort weer serieus kan trainen. Mijn probleem zit natuurlijk voornamelijk in de wervels en daarvoor is waarschijnlijk meer nodig. Maar als je last hebt van je spieren dan kun je dry needling zeker overwegen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *